Wat is fysiotherapie en waarvoor kan het worden ingezet?

Veel mensen hebben wel eens gehoord van de fysiotherapeut, of staan er zelfs onder behandeling. Vaak hoor je over mensen met rugklachten die naar de fysio gaan, maar er kan bij meer klachten geholpen worden.

In feite is fysiotherapie een behandelmethode voor klachten aan het bewegingsapparaat. Dat zijn spieren, banden, gewrichten en zenuwen. Meestal zal er door de huisarts een verwijzing worden geschreven om naar de fysiotherapeut te gaan. Het kan dus bijvoorbeeld gaan om rugklachten, maar ook klachten aan de knieƫn, schouders en armen kunnen worden behandeld.

Luisteren naar de klachten

massageEen fysiotherapeut is opgeleid om eerst goed te luisteren naar de klachten van iemand. Ook is het zijn of haar taak om goed door te vragen. Op basis van de klachten wordt er vervolgens een behandelplan op gesteld. Dat kan er op gericht zijn om de gewrichten en spieren los te maken, maar ook om de spieren juist te versterken. Zo kunt u bijvoorbeeld een fysio in regio Zeist inschakelen als u daar in de buurt woont. Maar in ieder dorp of stad zijn meestal meerdere specialisten gevestigd waar u terecht kunt met uw klachten.

Mensen met rugklachten krijgen doorgaans een massage of er wordt middels andere technieken getracht om de klachten te verminderen. Maar iemand kan tevens oefeningen meekrijgen om thuis te oefenen. Zo kan bijvoorbeeld de bovenrug worden versterkt of juist de onderrug, afhankelijk van waar de klachten zich bevinden. Goed om te weten is dat er bij fysiotherapie altijd zal worden gekeken naar de individuele klachten, het is dus altijd maatwerk.

Hoelang duurt een gemiddelde behandeling?

Gemiddeld duurt een behandeling 30 minuten, alhoewel er in bepaalde gevallen ook langere behandelingen gedaan worden. In deze periode zal de therapeut de klachten proberen te verminderen en eventueel oefeningen doornemen om de spieren te versterken. Het doel is dus niet alleen om de symptomen te bestrijden (meestal de pijn te verlichten), maar ook om de spieren te versterken zodat de klachten hopelijk niet meer terugkomen.

Fysiotherapie wordt voor jongeren onder de 18 redelijk vergoed door de zorgverzekeraar in het basispakket. Volwassenen dienen de behandelingen vaak zelf te betalen, alhoewel er veel gekozen wordt voor een aanvullende verzekering die de behandelingen dekt.